Z czym wiąże się otwieranie własnej restauracji? Co nas czeka i na co się nastawić?

Posted on 9 lipca 2019Posted in Działalność gospodarcza, Pracowe, Rentowny biznes, szkolenia unijne
Posiadanie swojej restauracji wydaje się dla niektórych rzeczą prostą. Sporo ludzi ma w głowie romantyczną, piękną wizję swojej doskonale urządzonej restauracji oraz całej rzeszy zadowolonych klientów. Podczas gdy otwieranie i prowadzenie tego typu biznesu to mnóstwo środków finansowych, pracy, zaangażowania i wiedzy. Mało kto tak do końca na początku ma tego świadomość. Natomiast jak już decydujemy się na ten interes to warto wiedzieć ile pracy nas czeka.

kuchnia w restauracji

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com
Założenie swojej działalności to dopiero początek.

Czy potrzebujesz kolejnej dawki takich wiadomości przedstawianych w podobnie komfortowy sposób? Żaden problem – kliknij tu – zalecam ten portal (http://www.lot.com/bilety-lotnicze/przeloty-z-gdanska-do-bukaresztu).

Kiedy już uda nam się załatwić wszelkie dokumenty i posiadamy własną firmę na papierze teraz przychodzi czas na prawdziwą pracę. Musimy poszukać właściwego lokalu, dobrze oraz strategicznie zlokalizowanego – Empak Spółka z o.o.. Czasem restauracja (przeczytaj więcej tutaj) w samym centrum miasta nie gwarantuje sukcesu. Niestety ilość lokali, jaka obecnie się tam znajduje oraz ma często ugruntowaną pozycję to ogromna konkurencja dla nowej restauracji.

Po znalezieniu dobrego lokum trzeba jeszcze je urządzić. Jak stan lokalu nie jest najlepszy i wymaga remontu albo przeróbek przed nami dużo pracy. Czasami jednak kiedy przejmujemy miejsce po wcześniejszym najemcy, gdzie znajdował się już wcześniej lokal gastronomiczny, to głównie będzie się to wiązało z odpowiednią aranżacją. Warto zatrudnić profesjonalistę do tego zadania, natomiast niestety nie zawsze finanse nam na to pozwalają. Piękny, klimatowy wystrój to duża część sukcesu. Częścią wystroju są też stroje, w jakich ubrana jest obsługa. Przykładowo koszule kelnerskie, uniformy dla kelnerek albo też fartuchy, wszystko powinno ze sobą współgrać, najlepiej znaleźć świetną firmę, która produkuje odzież dla gastronomi i jej zlecić to zadanie.

kucharze

Autor: Matthias Ripp
Źródło: http://www.flickr.com
Zatrudnienie całej załogi do pracy to duże wyzwanie. Jedzenie musi przyciągać gości i powodować, iż będą chcieli w to miejsce wracać tak samo jest z obsługą, która powinna zadbać o to ażeby ludzie czuli się w naszej restauracji doskonale. Nie jest łatwe znaleźć dobrych ludzi, to z pewnością proces, który trochę potrwa. Nim urządzimy wszystko na stałe oraz dobrze rozplanujemy pracę minie trochę czasu. Część rzeczy będziemy robić metodą prób i błędów z tego powodu musimy nastawić się, iż nie wszystko będzie szło idealnie już od pierwszego dnia otwarcia. Jeśli brak nam doświadczenia to do wielu rzeczy trzeba będzie dojść samemu. Trzeba zatem nastawić się na dużą ilość pracy oraz obowiązków. Często prócz nadzorowania będziemy również musieli pomagać w obowiązkach obsłudze albo kogoś zastąpić – Empak Spółka z o.o..